Profesori

dungaciu_conducere

Dan  DUNGACIU. Este  din  2009 Profesor  universitar și  Coordonator  de  doctorat la Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială a Universităţii din București (Catedra de  Sociologie). Este coordonatorul Masterului de Studii de Securitate și Analiza Informațiilor al Universității din București (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială),   cel   mai   vechi   master   de   profil   din   România. Din  anul  2011,  este Directorul Institutului  de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale  „Ion I. C. Brătianu” (www.ispri.ro ). Din 2013, este Președintele Fundației Universitare a Mării Negre (www.fumn.eu), aflată sub egida Academiei Române.

A studiat sau a lucrat ca cercetător asociat în diverse instituţii occidentale: Fernand Braudel  Institute  (Binghamton,  SUA),  Max  Weber  Centre  for  Advanced  Cultural and  Social  Study  (Erfurt,  Germania),  Department  of  Political  Science  and  Public Administration – Law,  Economics  and  Political  Sciences’  School  of  Athens (Atena, Grecia), Central European University (Budapesta, Ungaria), Department of Social  Sciences –Anglia  Polytechnic  University  (Cambridge,  Marea  Britanie), Institut  für  die Wissenschaften  vom  Menschen  (Viena,  Austria),  Max  Planck Institute  for  Social  Anthropology  (Halle,  Germania),  Triangle  Research  Centre (North  Carolina,  USA)  etc. A participat  la  zeci  de  congrese  internaționale, conferințe și seminarii pe teme de profil. În  2006 – 2007  a  servit  ca  Subsecretar  de  Stat  la  Ministerul  Afacerilor  Exerne (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni), iar în perioada 2009-2010 a fost Consilier pe probleme de integrare europeană al Președintelui R. Moldova.  Este autorul  a  zeci  de  studii  de  specialitate,  rapoarte  de  specialitate și peste  25  de volume de  profil,  printre  cele  mai  recente  numindu-se: Basarabia  e  România? Dileme identitare și (geo)politice în R. Moldova(2011), Elemente pentru o teorie a națiunii  și  naționalismului(2012), Șapte  teme  fundamentale  pentru  România (2014), Enciclopedia Relațiilor Internaționale (2017), Enciclopedia de Diplomație (2019) etc.

În    2015    a    fost    cooptat la    nivelul    Academiei    Române în    echipa    de realizatori/coordonatori  ai Strategiei de dezvoltare a României pe următori 20 de ani  (2015-2035), sub coordonarea generală a Președintelui Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad.


unnamed

Cristian BARNA. Este decanul Facultății de Informații, profesor universitar doctor și conducător de doctorat în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” și profesor asociat al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti. A absolvit studiile universitare de licență ale Facultății de Psihosociologie din cadrul Institului Național de Informații (2000), respectiv ale Facultății de Matematică a Universității Babeș-Bolyai (2000), precum și studiile universitare de master (2003) și de doctorat (2005) ale Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București. Cristian Barna și-a început activitatea profesională ca practician în intelligence, în cadrul Direcţiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism, ulterior devenind cadru didactic al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, unde a coordonat activitatea Catedrei de Geopolitică și Studii de Securitate, respectiv a Departamentului de Științe Politice și Relații Internaționale, anterior numirii sale la conducerea Facultății de Informații. Cristian Barna este autorul mai multor lucrări în domeniul geopoliticii și studiilor de securitate precum „Cruciada Islamului”, „Jihad în Europa”, „Sfârşitul terorismului şi noua (dez)ordine mondială”, „Terorismul, ultima soluţie? Mărirea şi decăderea Al -Qaida”, „Al-Qaida vs. restul lumii. După 10 ani”, „Globalizarea ameninţărilor asimetrice”, „România între prieteni şi duşmani: decupaje geopolitice şi hărţi imagologice”, precum şi a numeroase articole publicate în reviste sau susţinute la sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

 


Irena CHIRU. Dr. Irena Chiru este profesor universitar și decan al Facultății de Studii de Intelligence din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.  Este doctor în sociologie al Universității București și are o experiență de 20 de ani în activitatea de învățământ și cercetare științifică. Dr. Irena Chiru este autor și coautor al mai multor cărți, capitole și articole axate pe interacțiunea dintre intelligence și comunicare, domeniile sale de expertiză fiind studiile de intelligence, analiza de intelligence și comunicarea strategică. Prof. Chiru a  coordonat/ coordonează o serie de proiecte de cercetare cu finanțare națională și europeană (PNII, PNIII, Orizont 2020) în domeniul de referință. De asemenea, dr. Chiru este președinte al International Association for Intelligence Education – European chapter (IAFIE Europe).

Călin COTOI este profesor universitar doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență cotoi_calinSocială din cadrul Universității din București, unde predă Istorie Socială, Istoria Sociologiei, Istoria Sociologiei Românești, Antropologia Dezvoltării, Teorii Sociologice Contemporane.

A fost cercetător în cadrul University College London, departamentul de antropologie și bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, Collegium Budapest, Centre for Advanced Studies Sofia, New Europe College, Central European University și al Universității din Freiburg. A participat la numeroase proiecte de cercetare naționale și internaționale. A publicat „Primordialism cultural și geopolitică românească”(2006), „Doctrine și partide politice europene”(coautor, 2007), „Nationalism Today”(coautor, 2009), „Introducere în antropologia politica”(2009), Inventing the Social in Romania, 1848-1914: Networks and Laboratories of Knowledge (2020), precum și articole în reviste de specialitate.

 


Darie CRISTEA este prodecan și conferențiar universitar la Facultatea de Sociologie și Asistențdarie-cristeaă Socială a Universității din București. Este doctor în sociologie al Universității din București (2010), cercetător științific III la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și director general al Inscop Research. La Universitatea din București predă cursuri de Sociologie politică, Metode și tehnici de cercetare sociologică și Metodologia studiilor de securitate. Autor sau coautor al mai multor volume și articole, atât științifice cât și pentru marele public. Din lucrările de autor amintim „Un secol de relații internaționale”(2013), „Prognoză și prejudecată(2012). De asemenea, a contribuit la mai multe volume colective, cele mai recente fiind Enciclopedia Relațiilor Internaționale(2017) și volumul „Furtună perfectă în Europa”(2016).


Lucian DUMITRESCU este cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Este absolvent de studii postdoctorale al Universității Naționale de Apărare “Carol I’’, specializarea teorii ale securității interne și internaționale. Este doctor în sociologie și doctor în filosofie al Universității București. A predat cursuri de geopolitică și securitate în cadrul prestigiosului Master de Studii de Securitate organizat de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, unde a deținut poziția de lector asociat.

Domenii de interes: teorii ale securității interne și internaționale, relaţii internaţionale, filosofie politică, sociologia identităţilor colective, istoria sociologiei, antropologie politică.


iulian-fota

Iulian FOTA este expert în relații internaționale și securitate națională, cu o experiență de peste 25 de ani. Este și doctor în științe politice (Școala Națională de Științe Politice și Administrative), conferențiar universitar la Academia Națională de Informații și profesor asociat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. A fost timp de 6 ani consilier prezidenţial pentru securitate naţională și șef al Departamentului Securităţii Naţionale din cadrul Administrației Prezidențiale. În trecut a mai ocupat și funcțiile de director al Colegiului Național de Apărare, director al Colegiului Național de Informații și șef al Secțiunii politico-militare din cadrul Misiunii României pe lângă NATO și UEO, Bruxelles, Belgia.
Iulian Fota este membru atât în consiliul consultativ al think-tank-ului american CEPA (Center for European Policy Analysis) cât și în consiliul editorial al unor publicații internaționale și românești din domeniul studiilor de securitate. A fost decorat cu Steaua României, în grad de ofițer, cu Ordinul Coroanei, în grad de Mare Ofițer (Belgia) și cu Ordinul Național pentru Merit, în grad de Comandor (Polonia). La 10 iulie 2020, ministrul de externe al României domnul Bogdan Aurescu l-a numit în funcția de director general al Institutului Diplomatic Român pe domnul Iulian Fota.


Valentin NICULA.  Dr. Valentin Nicula este cercetător științific și șeful Centrului Național de Modelare și Simulare în Intelligence din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. Din anul 2015 este doctor în domeniul „Informații și securitate națională” cu o teză referitoare la analiza și percepția riscului în intelligence, parcursul educațional fiind completat de licența în științe politice (2006) și de programul de master finalizat în anul 2011 sub egida Academiei.

Cu o experiență de peste 9 ani în zona de cercetare, dr. Valentin Nicula a fost/ este membru în echipele care implementează proiecte de cercetare naționale sau europene la nivelul Academiei, abordând tematici din aria sa de expertiză. În strânsă legătură cu activitatea de cercetare, dr. Nicula derulează și activitate didactică în cadrul programelor de licență și master ale Academiei.
Dr. Nicula a publicat peste 20 de articole și capitole în cărți în domeniul studiilor de securitate și intelligence, cu accent asupra analizei de risc, metodelor de analiză de intelligence și comunicării strategice. A participat la numeroase conferințe internaționale de specialitate și este membru în colectivul redacțional al Revistei Române de Studii de Intelligence.

 


Cristian NIȚĂ. Conf. univ. dr. Cristian Niță este șeful Departamentului de Științe Sociale, Facultatea de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. Este licențiat în istorie și științe politice la Universitatea București și doctor în științe militare și informații al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. Are o experiență de peste 15 ani în cercetare și activitatea de învățământ, fiind autor/ co-autor a peste 10 cărți și studii de specialitate și peste 30 de articole în domeniul studiilor de intelligence, problematica de securitate a Orientului Mijlociu, a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre. Domeniile sale de specializare sunt analiza de intelligence, geopolitica și istoria serviciilor de informații.

Ionel Nicu SAVA este sociolog, conferenţiar al Universităţii din Bucureşti şi profesor asociat al Academiei de Studii Economice. A obţinut licenţa în sociologie (1993) şi a urmat cursuri de specializare la Colegiul G.C. Marshall din Germania (1996). Şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Bucureşti (1999) cu o teză privind tranziţia economică şi socială a Europei de Est. În 2001 a primit bursa “Manfred Wörner” a NATO pentru un proiect privind rolul asistenţei externe în tranziţia democratică a ţărilor din Europa de Sud-Est. În 2002 a fost bursier Fulbright la Universitatea California din Los Angeles. În paralel cu cariera academică, Ionel Nicu Sava a ocupat diverse funcţii publice în Ministerul de Externe şi al Apărării. Între 2007 şi 2011 a fost ambasador în Elveţia şi Liechtenstein.